Pla pilot per reduir el malbaratament alimentari al Mercat del Lleó
L’Ajuntament de Girona ha engegat una campanya per reduir el malbaratament alimentari a la ciutat. Es tracta d’una iniciativa pilot a través de la qual, durant tres setmanes, els dimarts i els dijous es recolliran de les parades col·laboradores del Mercat del Lleó els aliments aptes per al consum, però que no es vendran i que s’haguessin destinat a la brossa, per portar-los al Centre de Distribució d’Aliments (CDA).
Aquests aliments són coneguts amb el nom de minves i, amb aquesta actuació, es reduiran els residus que es generen al mercat.
La recollida dels aliments la faran els vigilants del mercat i el triatge i la classificació es portarà a terme a través de l’empresa Ecosol, que serà qui portarà els productes fins al CDA. Un cop allà, aquests aliments es lliuraran a les persones usuàries del centre, derivades a través de l’equip de serveis socials municipal.
El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació de l’Ajuntament, Eduard Berloso, ha assenyalat que “des de fa temps, des de l’Ajuntament de Girona treballem per fomentar la responsabilitat dels consumidors envers els aliments i facilitar l’accés als productes frescos a persones en difícil situació econòmica”. El regidor ha afegit que després de la prova pilot s’estudiarà estendre aquest projecte a altres sectors comercials de la ciutat. Actualment hi participen 32 de les més de 70 parades del Mercat.
Amb el desenvolupament d’aquest pla de pilot es persegueixen objectius diversos com els de prevenir la generació de residus orgànics al Mercat, sensibilitzar els comerciants i els consumidors cap als aliments, promoure la generació d’ocupació a partir de la gestió de la minva recollida i posar en valor la responsabilitat social corporativa del Mercat del Lleó, entre altres.
Per a la realització d’aquest projecte de recollida de minves, l’Ajuntament de Girona ha obtingut una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya. L’objectiu de la iniciativa és crear sinergies de col·laboració entre diferents sectors de la societat per reduir les minves i aprofitar-les amb finalitats socials. Aquesta acció s’emmarca dins el Pla local de prevenció de residus de Girona i que preveu, entre altres supòsits, la implementació d’accions per a la reducció del malbaratament alimentari.